ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ

Η Βελτίωση Εδάφους είναι το πιο βασικό θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει, πριν από οποιαδήποτε εργασία στον περιβάλλοντα χώρο μας, είτε αυτή αφορά τη φύτευση διακοσμητικού φυτικού υλικού (θάμνοι, δένδρα και μικρόφυτα κηποτεχνίας), είτε τη δημιουργία ενός οπωρώνα ή λαχανόκηπου, στον κήπο ή στο κτήμα μας.
Πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα στο χώρο του κήπου μας, χρήσιμο είναι να έχουμε τα αποτελέσματα κάποιων αναλύσεων.
Από τη στιγμή που γνωρίζουμε τη σύστασή του εδάφους, μπορούμε να κάνουμε εύστοχες επεμβάσεις, όπως να αλλάξουμε το pH, να βελτιώσουμε την στράγγιση ή τη συγκράτηση του νερού, ανάλογα με τις ανάγκες.
Απαραίτητη, επίσης, είναι η βασική λίπανση (πρόσμιξη λιπασμάτων που είναι πλούσια σε φώσφορο και κάλιο αλλά και ανάλογης ποσότητας οργανικής ουσίας).
Οι προσμίξεις (λιπασμάτων και οργανικής ουσίας) μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και ολοκληρώνονται με βαθιά καλλιέργεια του εδάφους, σε βάθος 25 – 30 εκατοστών.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Πολύ συχνές λιπάνσεις στον ίδιο χώρο, δεν φέρνουν πάντα ευνοϊκό αποτέλεσμα, γιατί μπορεί να αυξήσουμε την αλατότητα του εδάφους.

Μετά την ενσωμάτωση της οργανικής ουσίας, η οποία μπορεί να είναι ζωική κοπριά, προϊόντα κομποστοποίησης, υπολείμματα οινοποιείων και άλλα φυσικά υλικά, επιτυγχάνουμε καλύτερη αναπνοή του εδάφους, αερισμό των ριζών, μεγαλύτερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων και αυξάνουμε την ικανότητά του να συγκρατεί το νερό. Όπως επίσης, εξασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή θρέψη των φυτών μας, με λιγότερα ποτίσματα.